Dlaczego warto jeść nowalijki?
Dzięki związkom siarki chroni przed nowotworami oraz ma sporo błonnika pokarmowego, który przyspiesza przemianę materii.
Stanowi dosyć dobre źródło kwasu foliowego - substancji potrzebnej kobietom planującym potomstwo. Jest niskokaloryczna (jeden liść to 1 kcal), dlatego poleca się ją osobom na diecie odchudzającej, oczywiście pod warunkiem że nie oblejemy jej tuczącym sosem.
Ma sporo wit. C oraz trochę E, K i PP. Zawiera też dużo potasu obniżającego ciśnienie krwi.
Nie jest bogaty ani w witaminy, ani w minerały - zawiera trochę jodu i wit. A. Ma mało kalorii (13 kcal w 100 g) i delikatnie pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu. Obecne w ogórkach enzymy rozkładają wit. C.
Nowlijki wyhodowane na parapecie
Niektóre nowalijki możemy wyhodować sami. Zasadzona w doniczce cebula lub pietruszka oraz wysypana na wilgotną ligninę rzeżucha zazielenią się w ciągu kilku dni.
Ma bardzo dużo wzmacniającej odporność witaminy C. Działa moczopędnie, dlatego zaleca się ją w zaburzeniach pracy nerek. Jest ważna w diecie palaczy, bo neutralizuje rakotwórcze związki znajdujące się w dymie tytoniowym. Nie należy jeść jej przed wizytą w solarium lub ekspozycją na słońce, bo uwrażliwia skórę na promieniowanie UV i może być przyczyną przebarwień .Zawiera związki siarkowe, które zapobiegają nowotworom. Ułatwia trawienie i ma właściwości bakteriobójcze. W jego skład wchodzi kwercetyna - silna substancja przeciwutleniająca, która zapobiega zakrzepom, miażdżycy i zakażeniom. Ma witaminy C, A, E, B i PP oraz sporo jodu. Działa bakteriobójczo. Pomaga przy kłopotach z potencją u mężczyzn i wzmaga laktację u karmiących kobiet.
Zapraszamy do kliniki Bellamed na spotkanie z dietetykiem, podczas którego dowiesz się co zrobić, aby zdrowo się odżywiać i schudnąć nie narażając swojego organizmu. Rejestracja telefoniczna: 600511512